Prabanga tviskantis Europos nykštukas – Monakas

Kai lietuviški orai nelepina, dažnas prisimename pietų kurortus. Italija, Ispanija, Monakas... Taip, Monakas. Viduržemio jūros pašonėje įsikūręs nykštukas įspūdingu kraštovaizdžiu lenkia ne vieną turistų pamėgtą kurortą, bet čia vykstama ne tik pasigrožėti gamta. Visų pirma Monakas žinomas kaip turtuolių valstybė. Kodėl? Tuoj sužinosite.

Europos pietuose įsikūrusi Monako kunigaikštystė –  viena iš mažiausių valstybių pasaulyje. Nykštukinė šalis ribojasi su Prancūzija ir žydrajame krante prie Viduržemio jūros turi keletą rajonų, kurių žymiausias – Monte Karlas. Šis miestas geriausiai žinomas kaip Europos prabangos ir azartinių lošimų sostinė. 
Monake jūs nerasite nei miškų, nei laukų, nei pievų, nei užmiesčio. Nėra čia ir oro uosto, todėl į kraštą atvykti galima tik žemės ar vandens transportu. 
Skristi patogiausia į Nicą, nuo kurios Monaką skiria kiek daugiau nei 30 min. kelio. Iš Nicos į Monaką galima nuvykti savo automobiliu, autobusu (1 euras) arba traukiniu (4 eurai). Nesvarbu, kokią transporto priemonę pasirinksite, pro langą galėsite grožėtis kvapą gniaužiančiu kraštovaizdžiu kalnų ir Viduržemio jūros apsuptyje.
Jei pasirinkote važiuoti automobiliu, prireiks kantrybės. Greičiausiai daugiau laiko sugaišite ieškodami vietos jį pastatyti, nei pereisite miestą pėsčiomis. Monte Karlas mažas, jo gatvės labai siauros, o norinčiųjų pasipuikuoti savo automobiliais apstu.
Norite Monaką pasiekti oro transportu? Žinoma, tai įmanoma. Iš Nicos oro uosto sraigtasparniu į Monaką skraidina „Heli-Air Monako". Vis dėlto toks skrydis gali gerokai paploninti piniginę – jo kaina gali siekti 100-300 eurų, o per Kanų kino festivalį skrydžio kaina išauga ir iki 700 eurų.
Monako centras Monte Karlas spindi švara ir prabanga, tad čia vaikštinėdami pasijausite tarsi kino filme. Šiame mieste daugybė lošimo namų, bet Monako piliečiams juose lošti draudžiama. Jie skirti tik turistams. Nemažą lošėjų dalį sudaro turtingi Europos pensininkai, atvažiavę limuzinais ir negailintys šlamančiųjų durininkams.
Monako nacionalinis gėrimas – tikrasis prancūziškas šampanas. Restorane taurė šio gėrimo kainuoja 40 eurų, o apsipirkti Monake brangiau nei bet kur kitur. Prireikus taksi galima išsikviesti tik iš viešbučio arba tam skirtų taksi stotelių. Stabdant gatvėje niekas nesustos.
Ką dar aplankyti, jei lošimai ir restoranai nėra kelionės tikslas? Nepasigailėsite nuvykę į kunigaikščio pilį, egzotiškuosius sodus, Monako katedrą ar akvariumą. Pilyje nuolat rengiamos ekskursijos, neprilygstamą įspūdį daro Monte Karlo ir uosto vaizdas nuo pilies viršaus. Okeanografijos muziejuje ir Akvariume galima grožėtis jūros flora ir fauna, žiūrėti jūros gyvių pasirodymus. Augalų mėgėjai nepraleis progos apsilankyti aukštai kalnuose įkurtuose egzotiškuose soduose. Čia akį džiugina keli tūkstančiai augalų rūšių iš viso pasaulio.

Pasiruoškite netikėtiems įspūdžiams – Monakas laukia jūsų!

Komentarai